вторник, 16 март 2010 г.

скандалът "Да те жадувам"Музикалната формация "Сигнал" имали забрана да изпълняват баладата си "Да те жадувам" в Бургас, поради неуредени авторски права с композитора маестро Георги Костов*.
Песента е спряна за излъчване в някое си общинско радио по настояване на “Мюзик аутор” и както изглежда няма да се свири и по концерти.
Жалко! и На кой му пука!?...
Сигурно великият Г. Костов винаги се е надявал да печели страшни приходи от Данчо "Мъката" и компания и понеже това не му се е отдало, както и на който и да е друг претендент за авторство в БГ, е решил да даде важен урок на целия свят (радио "Незнам си кое си" и община Бургас)като наложи запор над своя шедьовър. За авторски права в България колят и бесят. Шлагерите струват много, от тях се издържат хора. Тези хора се обиждат, когато ги лишат от шлагерните им приходи и беснеят. Беснеят, "както и турчин не би беснял". Особено, когато въпросът опира до гигантския и вечен хит "Да те жадувам". Когато някой не е коректен към бизнеса страдат всички, когато бъдат накърнявани правата на великите композитори - страдат десетки бирфестове и немеят стотици площади. Ужасът този път ще изпита град Бургас. Там това лято ще е мъчно не само за чичо Данчо, а и за няколко поколения българи, обичащи да палят запалки и "да жадуват, а ти все повече да се отдалечаваш".
Поне докато не се плати на Г. Костов, евентуално.
За разлика от мастития композитор, поетът Любомир Левчев, автор на текста в "Да те жадувам" се проявил като истински идеалист (както приляга на един емблематичен певец на словото) и утешил Йордан Караджов с думите "Йордане, над думите не тегне забрана" и едва ли не "Халал да са ви, тоя Костов е луд".
Така че ако "Сигнал" са истински рокери, а Данчо "Мъката" истински мъж ще обявят моментално мега концерт в центъра на Бургас, където цяла вечер да свирят варианти на "Да те жадувам", показвайки среден пръст на Георги Костов Георгиев. Последният едва ли би могъл да повдигне каквито и да е било обвинения, защото до колкото ми е известно в България законите за авторските права не действат наистина.*Георги Костов Георгиев е български композитор и агент на държавна сигурност. Завършва Българската държавна консерватория през 1966 година със специалност "Композиция" в класа на проф. Панчо Владигеров. В периода 1972 - 1973 година специализира в Москва Преподавателската си дейност в Българската държавна консерватория започва през 1966, през 1977 година става доцент, от 1985 година е професор по хармония и композиция, а от 09.11.1989 до 10.04.2008 е главен мениджър-ректор на висшето учебно заведение. Той е министър на културата в правителството на Жан Виденов (1995-1996).
Wikipedia

1 коментар:

Bla каза...

Малко им е. "Сигнал", наред с цялата българска музикална гняс, трябва да се забрани със закон.

KANAL EDNO ИЗЛЪЧВА В НЕПРАВИЛНОТО ВРЕМЕ НА НЕПРАВИЛНОТО МЯСТО, АБСОЛЮТНО НЕПРАВИЛНИТЕ НЕЩА!

KANAL EDNO ИЗЛЪЧВА В НЕПРАВИЛНОТО ВРЕМЕ НА НЕПРАВИЛНОТО МЯСТО, АБСОЛЮТНО НЕПРАВИЛНИТЕ НЕЩА!
...и още, тук могат да бъдат прочетени текстове в абсолютно свободен формат, разливи на съзнанието, нестройни разсъждения и прочее бързи включвания. това не е блог за лично творчество, опазил господ. всъщност това не е нищо определено. канал 1, да кажем, в него се влива всевъзможна информация, която е интересувала автора от 2008 до сега. няма претенции за стил, тема, актуалност или какъвто и да е адекватен спрямо евентуалния таргет подход.